Tunne Kelam: EL reaktsioon olukorrale Iraanis on hilinenud ja nõrk

16.01.2018 18:32

Tunne Kelam: EL reaktsioon olukorrale Iraanis on hilinenud ja nõrk

Important notice
Views expressed here are the views of the national delegation and do not always reflect the views of the group as a whole

Euroopa Rahvapartei (ERP)  algatusel arutas Euroopa Parlament täna erakorralise küsimusena olukorda Iraanis, seoses seal kaks nädalat kestnud spontaansete meeleavaldustega.

Enamus saadikutest väljendas toetust demonstrantidele, kes alates 28. detsembrist riskisid astuda avalikult välja valitseva diktatuuri vastu enam kui 140 linnas. Euroopa Liidu välispoliitilist juhtkonda kritiseeriti nõrga ja hilinenud reageerimise eest tuhandete meeleavaldajate arreteerimise ja tosinate tapmise puhul.

Tunne Kelam, kes kõneles Euroopa Rahvapartei fraktsiooni nimel, tuletas meelde, et ükski diktatuur ei jää püsima - nad varisevad kokku varem või hiljem.

"Üllatav ja uudne on see, et meeleavaldajate protest elukalliduse ja tööpuuduse vastu kasvas päeva-paari jooksul üle poliitilisteks nõudmisteks. Loosungid nagu "Andke Iraan meile tagasi", "Maha Rouhani ja Hameini", "Maha diktatuur", osutavad, et iraani rahvas ei tee vahet niinimetatud konservatiivide ja reformaatorite vahel valitsuses. Nad on režiimi kui sellise vastu," väitis Kelam.

Tunne Kelam toetas tuumalepet Iraaniga, kuid osutas, et see lepe ei saa olla Iraaniga suhtlemise kese. "Peame mõistma, et Teherani juhid kasutavad tuumaleppest saadud hingamisruumi ning põhiliste sanktsioonide kaotamist mitte selleks, et lahendada omaenda kodanike põletavaid probleeme, kellest pooled sõltuvad riigi abist ning 10 miljonit 80 miljonist elanikust on tööta, vaid sõjalise ekspansiooni intensiivistamiseks Lähis-Ida piirkonnas. Iraan etendab toksilist rolli kõikides naabermaades.“

Tunne Kelami hinnangul on enim murettekitav USA ning EL erinev lähenemine Iraani protestiavaldustesse. Kui USA valitsus ja Kongress asusid algusest peale täies ühtsuses selgelt iraani rahva poolele, siis EL reaktsioon on olnud hilinenud, ebamäärane ja nõrk.

EL välispoliitika juhi Federica Mogherini ja Iraani välisministri Mohammad Javad Zarifi 11. jaanuari kohtumise avaldus väidab, et vastastikuse lugupidamise vaimus loodetakse kõikidelt asjaosalistelt jõu kasutamisest hoidumist.  "See sõnastus on naiivsuse tipp! Iraani režiim pole oma olemasolu 39 aasta vältel iial loobunud jõu kasutamisest," kinnitas Kelam.

"Meie esmane ülesanne on nõuda konkreetselt tuhandete vangistatute vabastamist, jõu kasutamisest loobumist ja  interneti tsensuuri lõpetamist ning seada nende nõudmiste täitmine tingimuseks igasuguste muude kontaktide jätkamisele. EL peamine järeldus äsjastest sündmustest peaks olema, et iraani rahvale on nende julmast ja korruptiivsest režiimist kõrini ja ta soovib selle muutust.  Euroopa Liidul on aeg valmistuda ka selleks variandiks."

Note to editors

The EPP Group is the largest political group in the European Parliament with 217 Members from 27 Member States

Other related content